Διεθνούς αναγνώρισης έχουν τύχει πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα στα οποία είχε σημαντική συμβολή το εργαστήριο Δικτυωμένων Συστημάτων και Επιστήμης Δικτύων του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου.
Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί στις 24 Αυγούστου στο Λος Άντζελες, στα πλαίσια του συνεδρίου ACM SIGCOMM 2017, το πρώτο κατανεμημένο σύστημα για την ανίχνευση διακρίσεων στην τιμολόγηση προϊόντων στο διαδίκτυο [1]. Το σύστημα αυτό μπορεί να εγκατασταθεί σε περιηγητές Chrome kai Firefox (https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/sheriff_v2/ , https://chrome.google.com/webstore/detail/heriffv2/emobhicogmenmngifjhjbfliohhjijjl). Έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει αν διαδικτυακά καταστήματα και τα δίκτυα διαδικτυακών διαφημίσεων (ad networks και online trackers) αποθηκεύουν και επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα των χρηστών με σκοπό τη διαφοροποίηση των τιμών, π.χ., για να τιμολογήσουν ακριβότερα ένα προϊόν αν γνωρίζουν ότι ο χρήστης έχει μεγάλο εισόδημα. Η εργασία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ με επιστήμονες πληροφορικής του ερευνητικού κέντρου του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Telefonica.
Επίσης θα παρουσιαστεί στις 3 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, στα πλαίσια του συνεδρίου ACM Internet Measurement Conference (IMC), η πρώτη συστηματική μελέτη του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων [2].
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την διάδοση ψευδών και αληθινών άρθρων σε διάφορα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, μελέτησε την διάδοση άρθρων απο περίπου 100 δημοφιλή ειδησεογραφικά πρακτορεία στο Twitter, στο Reddit και στο 4chan. H ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε ένα στατιστικό μοντέλο, που ονομάζεται Hawkes, για να μοντελοποιήσει την διάδοση των άρθρων στα διάφορα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης με έμφαση στο πώς τα άρθρα διαχέονται μεταξύ των δικτύων. Το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου μοντέλου είναι η μετρήσιμη επιρροή που έχει το κάθε κοινωνικό δίκτυο στα υπόλοιπα όσον αφορά την διάδοση ψευδών και αληθινών άρθρων. Τα αποτελέσματα της εργασίας έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ερευνητική κοινότητα καθότι είναι η πρώτη συστηματική εργασία που πραγματεύεται πώς πληροφορία μεταδίδεται στο διαδίκτυο μέσω των δημοφιλών και περιθωριακών δικτύων κοινωνικής δικτύωσης. Στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης, το ΤΕΠΑΚ συνεργάστηκε με ερευνητές από Telefonica Research, University College London και University of Alabama at Birmingham. Η μελέτη χρηματοδοτείται από το ερευνητικό έργο ENCASE, ως μέρος του προγράμματος Marie Curie RISE του Horizon 2020. Το έργο ENCASE συντονίζει ο Δρ. Μιχαήλ Σιριβιανός, Επίκουρος Καθηγητής στο ΤΕΠΑΚ.
Τα συνέδρια ACM SIGCOMM και ACM IMC είναι τα σημαντικότερα συνέδρια στα πεδία των συστημάτων διαδικτύου και δικτυακών μετρήσεων. Κάθε χρόνο δημοσιεύουν 30 με 40 ερευνητικές εργασίες με τη μεγαλύτερη απήχηση στον τομέα. Συνήθως οι δημοσιεύσεις τους προέρχονται από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Αυτές είναι οι πρώτες δημοσιεύσεις στα εν λόγω συνέδρια από την Κύπρο.
Επιπρόσθετα, και στις δύο δημοσιεύσεις πρωτεύοντες συγγραφείς είναι διδακτορικοί φοιτητές που είναι κάτοχοι προπτυχιακού και μεταπτυχιακού πτυχίου (Μάστερ) από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής (ΗΜ&ΜΗΥΠ) του ΤΕΠΑΚ. Στην πρώτη εργασία συγγραφέας είναι ο κ. Κώστας Ιορδάνου ο οποίος είναι διδακτορικός φοιτητής στην Telefonica Research και στο Universidad Carlos III de Madrid. Πρώτος συγγραφέας της δεύτερης εργασίας είναι ο κ. Σάββας Ζαννέτου ο οποίος είναι διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα ΗΜ&ΜΗΥΠ του ΤΕΠΑΚ.
[1] C. Iordanou, C. Soriente, M. Sirivianos and N. Laoutaris. “Who is Fiddling with Prices? Building and Deploying a Watchdog Service for E-commerce” ACM SIGCOMM, 2017. pdf
[2] Savvas Zannettou, Tristan Caulfield, Emiliano De Cristofaro, Nicolas Kourtellis, Ilias Leontiadis, Michael Sirivianos, Gianluca Stringhini, and Jeremy Blackburn. “The Web Centipede: Understanding How Web Communities Influence Each Other Through the Lens of Mainstream and Alternative News Sources”. ACM Internet Measurement Conference, 2017. pdf